"Every feeling is bliss and emptiness
Way beyond what words can show
In the reaches of bliss and emptiness
Just let go and go where no mind goes"

Khenpo Tsultrim Gyamtso Rinpoche (Tibetan teacher)


Informatie over Freediving

Bij freediving gebruikt men alleen zijn/haar eigen longcapaciteit. Op een adem, zonder hulpmiddelen, duikt men de diepte in.
De kern bij het freediven is leren hoe te ontspannen onder water. Door training van lichaam en geest vindt de freediver optimale efficiency en verspilt geen zuurstof. Sierlijk door het water bewegend, kan een freediver minuten onder water doorbrengen en de oceaan ervaren zoals zeezoogdieren.
De stilte, al het blauw onder water, geen bubbels, vrijheid van bewegen: een geweldige sensatie die alleen de freediver kan ervaren!
De meeste mensen beoefenen freediving op recreatienivea; naar beneden duiken tijdens het snorkelen of voor fun een baantje onderwater zwemmen in het zwembad. Daarnaast is er een kleine groep die er zo verslingerd aan raakt dat ze het als sport beoefenen en aan competities deelnemen.
Om op een veilige manier te kunnen freediven is een gedegen cursus absoluut noodzakelijk!


ZWEMBAD DISCIPLINES


Static Apnea (STA)De freediver houdt zo lang mogelijk de adem in, zonder te bewegen, met het hoofd in het water. Dit is de enige discipline waarbij het om de tijd gaat.

Dynamic With Fins (DYN)Met gebruik van stereovinnen of monovin zwemt men een zo groot mogelijke afstand horizontaal onder water. Dit is de meest beoefende discipline in het zwembad.

Dynamic No Fins (DNF)De freediver zwemt horizontaal onder water en legt een zo groot mogelijke afstand af. Zonder hulpmiddelen. Meest natuurlijke discipline die een goede techniek vergt.


OPEN WATER DISCIPLINES

Constant Weight No Fins (CNF)De freediver zwemt naar beneden en naar boven op eigen kracht (aangepaste schoolslagbeweging), zonder vinnen en zonder aan het touw te trekken. Het is de meest natuurlijke en moeilijke discipline.

Constant Weight (CWT)
De freediver zwemt naar beneden en naar boven met gebruik van stereovinnen of monovin. Alleen bij het keren is het toegestaan het touw aan te raken.

Free Immersion (FIM)De freediver beweegt zich naar beneden en naar boven door aan het touw te trekken met de armen; vinnen zijn niet toegestaan. Een pure sensatie waarbij men de kracht van de armen gebruikt.

Variable Weight (VWT)Men daalt af met een sled of gewicht. Bij variabel gewicht zwemt men vervolgens op eigen kracht (vinnend of trekkend aan touw) terug naar de oppervlakte.

No Limit (NLT)

Men daalt af met een sled of gewicht en gebruikt een ballon gevuld met lucht om op te stijgen; dit is de absolute dieptediscipline. In Variabel Gewicht en No Limit (geen limiet) worden alleen recordpogingen gedaan en geen competities.